Onko internet-pessimismiin syytä?

Internet-pessimismi sai jokin aika sitten paljon huomiota, kun it-yrittäjä Jyri Engeström Hesarin haastattelussa kehotti lapsia pysymään poissa netistä. Tämä on yllättävää, koska Engeström on it-yrittäjä ja nettipioneeri. Engeström ei ole internet-pessimisminsä kanssa yksi. Entinen nettiaktiivi Andrew Keen on ahkerasti kritisoinut internetiä.

Vuonna 2007 Keen moitti sosiaalisen median nousua kirjassaan The Cult of the Amateur: How Today’s Internet Is Killing Our Culture. Tuoreessa kirjassaan The Internet is Not the Answer Keen jatkaa netin kritisoimista. Nettiin on syntynyt hänen mukaansa muutama jättiläinen (Google, Amazon), jotka hallitsevat liiankin kanssa. Netti ei Keenin mukaan lisää demokratiaa, se aiheuttaa työttömyyttä, valvonta ja vakoilu lisääntyvät, itsekeskeisyys nostaa päätään jne.

Monet tutkimukset ja arkihavainnot tukevat näitä synkistelyjä. Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että suomalaiseliitti pysyy eliittinä myös Twitterissä, eikä sosiaalinen media näytä lisäävän demokratiaa. Uutismedia auliisti kertoo netin vaaroista: vihapuheesta, pedofiileistä, koululaisten yöunien vähenemisestä tai nettikiusaamisesta.

Listaa netin vaaroista ja haitoista voisi jatkaa. Mieleen hiipii kysymys, onko netti todella näin huono ja haitallinen vai haluammeko nähdä vain kaiken huonon ja haitallisen? Miksi ihmiset ovat netissä, jos se on näin kamala paikka? Pitäisikö koko netti sulkea? Ei kovin realistinen ajatus. Kyse voi olla paniikista, joka on aina liittynyt uusiin teknologioihin.

Onko yksipuolista ja liiankin helppoa haukkua kaikkea verkkoon liittyvää? Kysymys internetin hyvyydestä tai pahuudesta on tavallaan väärä. Olisi paljon rakentavampaa ja hedelmällisempää pohtia sitä, miten internetistä tehtäisiin parempi. Tämä on myös paljon vaikeampaa kuin pessimistinen haukkuminen.

Joitain aloitteita netin parantamiseksi on tehty. Esimerkiksi Reilun somen säännöt ovat hyvä ohjenuora – vielä kun näitä sääntöjä luettaisiin! EU:ssa on hankkeita paremmin netin rakentamiseksi ja Suomessa esimerkiksi Mediataitoviikko on tehnyt työtä asian hyväksi.

Pelkät hankkeet eivät kuitenkaan riitä, koska asia koskee kaikkia verkon käyttäjiä, niin ihmisiä, organisaatioita kuin palvelun tarjoajia. Lainsäädännön ja julkisen keskustelun kautta voidaan tehdä jotain, varsinkin suurten palveluntarjoajien suhteen. NSA tosin näyttää olevan kaikkien ulottumattomissa.

Arkinen hyvyys syntyy kaikesta vuorovaikutuksesta, siitä miten ihmiset kohtelevat toisiaan. Nettikeskustelut eivät usein ole kovin rohkaisevaa luettavaa ja pessimismi vaanii nurkan takana. Silti on parempi käyttää energiaa paremman netin tekemiseen kuin pessimistiseen uhkien maalailuun.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Helmikuu 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s