Muuttaako mobiili verkon käyttöä?

Pidin Verkkonuorisotyön valtakunnallisen kehittämiskeskuksen eli Verken järjestämässä tilaisuudessa alustuksen siitä, miten mobiili muuttaa nuorten verkon käyttöä.

Suomalaisten verkon käyttö on todella mobiilistunut. Tämän kertovat viimeisimmät tilastot. Kaikista suomalaisista lähes 60 % käyttää nettiä matkapuhelimella ja nuorista (16-24-vuotiaat) lähes 90 %. Tuore tutkimus myös kertoo matkapuhelimen merkityksestä: matkapuhelinta pidetään tärkeämpänä kuin parisuhdetta tai työtä. Suhde mobiililaitteeseen on siis hyvin henkilökohtainen.

Mutta mikä itse asiassa on mobiilia? Matkapuhelimella tai älypuhelimella netin käyttö on yksioikoisesti mobiilia. Entäpä kannettavalla tietokoneella, varsinkin jos käyttää kotona nettiä wlan-verkon kautta? Sama koskee tablettitietokoneita. Kaikki verkon käyttö alkaa olla langatonta, mutta onko se silloin mobiilia? Kysymykset ovat ehkä turhaa tenistä saivartelua, mutta silti hyvä pohtia, mitä mobiili oikeastaan tarkoittaa.

Hahmottelin neljä verkon mobiilikäyttöön liittyvää muutosta. Ensinnäkin netin käyttö tapahtuu sovellusten kautta. Viime aikojen suositut nettipalvelut (WhatsApp, Instagram, Snapchat, Kik Messenger) ovat nimenomaan mobiilisovelluksia. Käyttäjät toimivat ja viestivät yhdessä palvelussa, joka on melko rajattu oma ekosysteeminsä muotitermiä lainatakseni. Ajatus netistä verkostomaisena kudelmana ei mobiilisovellusten kohdalla toteudu. Herää myös kysymys, tietävätkö ihmiset käyttävänsä nettiä?

Toinen muutos liittyy kuviin. Kamera ja kuvanjakaminen ovat läsnä koko ajan. Ennen mobiilia kuvien jakaminen oli oma operaationsa, nyt normaali arjen rutiini. Selfiet on tästä oivallinen esimerkki, kuten Mikko Villi ilmiötä jäsentää. Voi vain arvailla, miten selfien myötä nuorten suhde itsestä otettuihin kuviin ja itsen reflektointiin muuttuu. Myös vuorovaikutus kuvallistuu. Sana korvautuu kuvalla, hymiöllä tai emojilla. Jo pitkään puhuttu visuaalisuuden tuleminen alkaa nyt olla totta.

Kolmas muutos on jatkuva verkossa oleminen. Verkkoon ei erikseen mennä. Tämä tarkoittaa erilaisten ryhmien, roolien, asioiden ja todellisuuksien sekoittumista. Perhe, ystävät, työ- ja koulukaverit ovat iloisessa sekamelskassa keskenään. Voisi sanoa, että fyysisessä, psyykkisessä ja sosiaalisessa läsnäolossa tapahtuu uusjakoa. Voimme olla yhdessä paikassa fyysisesti läsnä, mutta psyykkisesti ja varsinkin sosiaalisesti läsnä aivan toisessa todellisuudessa.

Neljänneksi vuorovaikutus on mobiilisovellusten myötä palannut pienen piirin keskinäisviestintään. Keskustelu ja vuorovaikutus ovat osin siirtyneet avoimista ja julkisista verkkokeskusteluista suljettuihin ryhmiin. Tämä on ollut suuri haaste esimerkiksi mainostajille, mikä voi taas mediakasvatuksellisesti olla toivottava trendi.

Muutosten lisäksi on hyvä pohtia, mikä ei muutu? Verkon suosituimmat käyttötarkoitukset ovat jo pitkään olleet vuorovaikutus, sisältöjen kulutus, pelaaminen ja itsensä ilmaisu. Nämä eivät muutu mobiililla aikakaudella. Ihmiset haluavat olla toistensa kanssa tekemisissä ja viihdyttää itseään erilaisilla sisällöillä ja peleillä.

Onko mobiilikehityksessä jotain riskejä tai haittoja? Voisi ajatella, että riippuvuuden riski kasvaa, kun verkossa ollaan koko ajan. Kokemuksia ja tutkimustietoa tästä ei vielä ole. Kiusaamisen kannalta on merkkejä, että kiusaaminen tapahtuu piilossa, esimerkiksi WhatsAppissa. Henkilö voidaan lisätä ryhmiin vastoin tahtoaan, kun hänen puhelinnumeronsa on tiedossa. Puhelinnumerosta tuleekin tärkein suojeltava henkilötieto. Kontrolli kaksijakoisesti tihentyy ja heikentyy. Esimerkiksi vanhempien näkökulmasta nuorilla on entistä itsenäisempi pääsy nettiin. Toisaalta taas mobiilisovellusten kautta nuorten toimintaa voidaan entistä paremmin valvoa.

Lopuksi kysyn, mitä älypuhelin käyttäjilleen, varsinkin nuorille, merkitsee? Älypuhelin laiteena on identiteetin rakentaja. Laitteen ulkonäkö, status ja sovellukset ovat tärkeitä tekijöitä nuoren identiteetin kannalta. Tämä havainto on musiikkia laitevalmistajien korville. Samalla älypuhelin on erontekojen tuottaja: puhelimen merkki ja malli, jonkun palvelun tai sovelluksen käyttö voi olla sosiaalisia ryhmiä erotteleva tekijä. Mutta ennen kaikkea älypuhelin on nuorelle portti maailmaan ja elämään. Maailma on siellä jossain, ja siihen voi saada älypuhelimen ja mobiilisovellusten kautta yhteyden. Tämä olisi meidän aikuisten hyvä muistaa.

1 kommentti

Kategoria(t): Maaliskuu 2015

One response to “Muuttaako mobiili verkon käyttöä?

  1. Paluuviite: 18 minuuttia | Janne Matikainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s