Millaisia Facebook-ryhmiä saa perustaa?

Ensimmäisessä blogikirjoituksessani moitiskelin internet-pessimismiä ja haastoin pohtimaan, miten netistä tehtäisiin parempi. Pointtini oli, että jokainen voisi koittaa tehdä netistä paremman, jotteivat vain huutelijat ja ääliöt ole äänessä.

Omalle kohdalleni tuli yllättäen tilanne, jossa sitten piti toimia sanojensa mukaisesti. Olin adressit.com-sivulla, jossa huomasin Facebookryhmä ”lapsirakkaat herrasmiehet” lopetettava –adressin. Selaisin adressin liittyvää keskustelua ja kävin katsomassa itse ryhmää: Leikki-ikäisten tyttöjen kuvia vihjailevien tekstien kera, hyvin epämiellyttävää.

Tein oitis ilmiannon Facebookille, lisäksi tein ilmoituksen Pelastakaa lapset ry:n nettivihjeeseen. Seuraavana päivänä Facebook ilmoitti, että ryhmä on poistettu. Tuli hyvä mieli, edes pieni erävoitto.

Googlailin ryhmästä käytävää keskustelua ja aika moni muukin oli tehnyt ilmiannon eli ilmeisesti joukkovoima auttoi tällä kertaa. Eräässä keskustelussa oletettu ryhmän ylläpitäjä harmitteli ryhmän lopettamista ja ilmoitti nyt keskittyvänsä lapsikokeisiin. Facebookiin tosiaan ilmestyi Lapsikokeiden puolustajat –ryhmä.

Tein tästä tietysti heti ilmiannon, mutta ryhmä sopiikin Facebookille, se ei riko yhteisönormeja. Ryhmän kuvaus on seuraava: ”Lapsikokeiden puolustajat puolustaa aatetta jolla voidaan mielivaltaisesti aloittaa lapsikokeet. Kokeet pitävät sisällän mm. aivojen leikkauksia.” Herää kysymys millaisia ovat Facebookin yhteisönormit? Ja eikö Facebookin kannattaisi oman maineensa vuoksi tällaiset ryhmät lopettaa?

Ryhmästä voisi tehdä ilmoituksen nettipoliisille, mutta pahoin pelkään, etteivät poliisin resurssit riitä näin vähäpätöisiin juttuihin.

Kyse taitaa olla kissa&hiiri -leikistä. Häiriköt perustavat erilaisia ryhmiä ja keskusteluita ja toiset yrittävät niitä lopettaa. Pieni voimattomuuden tunne tulee, kun uusia ryhmiä ja sisältöjä – ja huomattavasti rankempia kuin Lapsikokeiden puolustajat – tulee koko ajan poistettujen tilalle.

Silti kaikkien kannattaa pitää silmät auki ja toimia, vihjeiden lähettäminen on pieni vaiva, jos sattuu törmäämään epäilyttävään sisältöön. Pieni häiriköiden vähemmistö saa liikaa valtaa netissä, kun hiljainen enemmistö (johon itsekin kuulun) ei reagoi.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Toukokuu 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s