Mikä motivoi sisällön tuottamiseen?

Sosiaalisen median tärkein ominaisuus on se, että käyttäjät tuottavat sisältöä. Tässä on suuri ero perinteiseen mediaan, jossa ammattilaiset tuottavat sisältöä. Sosiaalisessa mediassa periaatteessa kuka tahansa voi tuottaa sisältöä, blogikirjoituksia, keskustelukommentteja, videoita, Facebook-päivityksiä, twiittejä jne.

Sisältöä eivät tietenkään tuota kaikki somen käyttäjät, mutta huomattava joukko kuitenkin. Tästä nousee kysymys, mikä motivoi sisällön tuottamiseen? Miksi ihmeessä me käyttäjät haluamme jakaa mielipiteitämme tai linkkejä, kertoa elämästämme blogeissa tai tehdä erilaisia videoita?

Näitä motiivi-kysymyksiä on pohdittu ja tutkittu paljon. Itse tutkin asiaa jokunen vuosi sitten, viimeisin julkaisu löytyy Participations-lehdestä.

Useimmissa tutkimuksissa luetellaan erilaisia sisällön tuottamisen motiiveja. Tavallisesti motiivit liittyvät identiteettiin, jakamiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, hyötyyn ja tarpeeseen sekä yhteiskunnallisiin asioihin.

Omien empiiristen tutkimusten perusteella olen päätynyt seuraaviin kolmentyyppisiin motiiveihin.

Verkkoideologian toteuttaminen ja itsensä kehittäminen: Verkko on uudenlainen toiminnan areena ja ihmiset haluavat olla mukana sen kehityksestä ja myös kehittämässä verkon toimintamuotoja. Samalla ihmiset haluavat itse oppia uutta.

Identiteetin tuottaminen ja Itsensä ilmaiseminen: Verkossa ihmiset haluavat toimia itsenäisesti ja vapaasti omana itsenään. Tällöin he voivat kertoa itsestään ja elämästään. Nuoret olivat erityisen halukkaita kertomaan itsestään.

Sosiaalisuus ja sisältöjen jakaminen: Ihmiset haluavat olla toistensa kanssa tekemisissä ja vaihtaa kuulumisia, mielipiteitä, kokemuksia sekä sisältöjä.

Sisällön tuottamisen motiivit kuvataan usein varsin positiivisina, mikä ei käy yksiin arkisten havaintojen kanssa verkkomaailmasta, jossa on paljon negatiivista ja aggressiivista viestintää. Tietysti esimerkiksi itsensä ilmaiseminen voi saada sekä positiivisia että negatiivisia muotoja. Silti väittäisin, että motiivit kuvataan usein liian positiivisessa sävyssä – ero nimettömien verkkokeskusteluiden revittelyyn on silmiinpistävä.

Sisällön tuottamisen motiiveissa on huomioitava erilaiset palvelut ja sisällöt. Joissain tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että blogin kirjoittamista motivoi uuden luominen ja harrastuneisuus, kun taas Facebookin käyttöä yhteisöllisyyden kokemus ja Twitterin käyttöä taas informaation jakaminen ja saaminen. Jatkossa voisi olla tarpeen keskittyä tarkemmin yksittäisiin palveluihin.

Motiivien listaamisen vaarana on, että motiivit nähdään yksittäisinä sosiaaliseen median liittyvinä asioina. Toimintamme motiivit tulisi aina nähdä osana elämäntilanteita, sosiaalista ympäristöä ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Kokonaiskuvan muodostamiseksi voisi todeta, että sisällön tuottamisen motiivit kiteytyvät olemassaolon eri tasoihin. Ensiksi ovat identiteettiin liittyvät motiivit. Tästä seuraava motiivien taso liittyy vuorovaikutukseen ja jakamiseen. Laajin taso on yhteiskunnalliset motiivit. Nämä tasot ovat yleisesti ottaen olemassaolomme kerrostumia, joten on luontevaa, että myös sisällön tuottamisen ja sosiaalisessa mediassa toimimisen motiivit muotoutuvat samalla tavalla.

1 kommentti

Kategoria(t): Kesäkuu 2015

One response to “Mikä motivoi sisällön tuottamiseen?

  1. Paluuviite: Vloggaaminen ja tubettaminen ilmiöinä | Janne Matikainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s