Suljetaan some viikonloppuiltaisin

Netti on täynnä roskaviestejä ja vihapuhetta. Erityisen hankalaa aikaa on kuulemma viikonloppuillat, jolloin törkyviestejä tulee eniten. Syy lienee selvä, räyhäviina pistää sormet kirjoittamaan törkeyksiä.

Menneen viikon some-kohu liittyi bloggaajan Anttilan mainoksesta tekemään postaukseen. Tämä aiheutti käsittämättömän viharyöpyn. Tästä ryöpystä kertovaan postaukseen on liitetty muutama viesti liitteeksi, yhdestä käy ilmi lähetysaika: perjantaina kello 21.43.

Olisiko netti sitten siistimpi ilman viinanhuuruisia viestejä? Ehkä vähän, mutta tuskin törkeyksien kirjoittaminen loppuisi. Joillekin aggressiivinen kirjoittelu sinällään on pääasia, kohde vaihtelee.

Tämä on kirjoittelun kohteille joutuville lohdullistakin. Kyse ei välttämättä ole henkilökohtaisesta haukkumisesta, vaan pointti on haukkuminen ja törkeyksien lateleminen. Tälle löytyy aina jokin ”sopiva” kohde.

Kirjoittajien itsensä kannalta jatkuva aggressiivinen kirjoittelu on traaginenkin ilmiö. Jatkuva aggressio kumpuaa pahasta olosta, epävarmuudesta ja pelosta. Aggressiivinen käyttäytyminen puolestaan lisää aggressiivisia tunteita. Moni kirjoittaja elää aggression kehässä.

Organisaatioiden kannalta nettiraivo on tietysti hankalaa. Käytännön kannalta pitäisi palkata moderaattoreita päivystämään vihakirjoittelua, erityisesti viikonloppuiltaisin (kallista puuhaa). Asialla on myös kääntöpuolensa. Raivo herättää myös mielenkiinnon ja raju negatiivinen palaute tuo yleensä mukanaan myös positiivista huomiota.

Onko netti todellakin huomiotaloutta, jossa huomiosta taistellaan verisesti? Raivo- ja vihakohu tuo taatusti huomiota, josta voi seurata hyvääkin, kuten asiakkaiden mielenkiinnon herääminen. Organisaatioiden tuskin kuitenkaan kannattaa itse koittaa synnyttää nettiraivoa, riskit ovat liian suuret.

Nettiraivon hillitsemiseksi ei löydy yhtä keinoa. Someakaan ei voi sulkea. Käyttökelpoinen voi joidenkin ihmisten kohdalla olla perussuomalaisten Matti Putkosen omilleen jakama ohje: Kun pullon korkki aukeaa, Facebook on pantava kiinni tai on hommattava alkolukko.

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s