Journalismi: tiedon välitystä vai kritiikkiä?

Journalistin ohjeissa todetaan, että ”journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen”. Tätä ohjetta on koeteltu viime aikoina uudella tavalla. Poliitikoilta ja muitakin julkisuuden henkilöiltä on kuultu monenlaisia möläytyksiä. Journalistille tilanne on hankala: välitetäänkö viesti sellaisenaan, oikaistaanko väärät tiedot ja haastetaanko moraalisesti arveluttavat kannanotot tai teot?

Möläytykset kuitataan esittäjien, Suomessa varsinkin Perussuomalaisten, taholta huumoriksi tai sarkasmiksi. Kun kyse on hallituspuolueesta, niin pelkkänä huumorina möläytyksiä uutismedia ei voi ottaa.

Ongelma ei ole yksin Suomessa. Populistiset poliitikot ja puolueet suoltavat tekstiä ja puhetta, jossa aikaisempaa räikeämmin koetellaan totuuden rajoja. Britannian ero EU:sta kannattaneet lupailivat monia asioita kampanjoinnissa ja jälkeenpäin on käynyt ilmi, että lupaukset olivat katteettomia.

Donald Trump on Yhdysvalloissa ollut hankala pala journalisteille. Kun Trump väitti Obaman perustaneen ISIS-terrorijärjestön, journalistien asema oli tukala. Faktapohjaisen tiedonvälityksen kannalta on tietysti oikein sanoa, että Trump sanoi näin. Mutta samaan aikaan selkeä fakta myös on, ettei Obama perustanut ISIStä.

Mitä tällaisessa tilanteessa on totuudenmukainen tiedonvälitys? Pulmallista on se, että Trumpin väitteen kaltaiset virheelliset väitteet voivat hyvinkin jäädä elämään.

Valheita tai puolitotuuksia latelevat poliitikot pääsevät toisinaan melko vähällä. Trump jatkaa kampanjaa sujuvasti. Kesällä 2015 Olli Immosen Facebook-päivityksestä alkaneessa kohussa Timo Soini lupasi, että Immonen harjataan kunnolla. Mitään harjausta ei tullut ja asia vaiettiin unohduksiin. Immonen erosi muodollisesti eduskuntaryhmästä hetkeksi.

Viimeisin esimerkki on perussuomalaisten Juho Eerola, joka valittiin hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Samaan aikaan esille nousi musiikkivideo, jossa Eerola esiintyi poliitikolle sopimattomalla tavalla. Lisäksi Eerola on ohjeistanut, kuinka äärioikeiston kannattaisi soluttautua yleisötilaisuuksiin.

Eerolan musiikkivideo kuitattiin pienellä puhuttelulla, ainoa seuraus on ollut se, että muut puolueet eivät päästäneet häntä Pohjoismaiden neuvoston kärkipaikalle. Muuten kritiikki Eerolaa kohtaan on ollut vähäistä, niin muiden poliitikkojen ja median osalta. Eerolan oma puolue ei puutu asiaan. Hallituskumppanitkaan eivät puutu, jottei hallitustyöhön tule säröjä.

Kun Eerolan kohtelua vertaa Ilkka Kanervaan, joka erosi ministerin tehtävistään muutamien tuhmien tekstiviestien vuoksi, ei voi kuin hämmästellä poliitikolle sopivan käyttäytymisen normien muutosta. Ajatusleikkinä voisi spekuloida, millainen olisi kohu, jos musiikkivideolla olisi esiintynyt naispoliitikko vähissä vaatteissa huumeita nenään vetäen?

Kun muut poliitikot ovat hiljaa, median tehtävä on puuttua ja niin se tekeekin. Usein paras terä kuitenkin puuttuu. Media ottaa tiedon välittäjän roolin, kun pitäisi myös haastaa ja kritisoida. Pelikenttä on muuttunut. Puhutaan faktojen jälkeisestä politiikasta. Poliitikon ei olekaan enää välttämätöntä esittää faktoja, eikä valehtelusta koidu haittaa.

Tässä faktojen jälkeisessä ajassa media voisi entistä enemmän haastaa: Mikä on poliitikolle sopivaa? Pitääkö valheita kertovan poliitikon puheita toistaa? Miten suhtautua sopivuuden rajoja toistuvasti rikkoviin poliitikkoihin?

Median tosin voi olla hankala haastaa, kun poliitikot välttelevät mediaa, esimerkiksi Juha Sipilää on vaikea saada haastateltavaksi. Toisaalta, kun pääministeri uhkailee rahahanojen sulkemisella, ei kukaan järkevä journalisti jatka kriittisten kysymysten esittämistä.

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Syyskuu 2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s