Wilma viestintäympäristönä

Kävin pitämässä opettajille pari työpajaa Wilma-viestinnästä, tässä kootusti työpajan keskeiset ajatukset.

Viestintä ei koskaan tapahdu tyhjiössä, vaan jossain viestintäympäristössä. Keskeinen osa viestintäympäristöä ovat kanavat ja välineet, mikä Wilman tapauksessa on tekstipohjaiseen viestintään pohjautuva nettipalvelu. Olennaisia ovat myös käyttäjiin liittyvät piirteet: odotukset, asenteet, taidot ja tunteet. Lisäksi käyttäjät ovat osa erilaisia sosiaalisia ryhmiä, kuten vanhempia tai opettajia.

Viestintä on myös osa jotain organisaatiota tai instituutiota. Wilma-viestintä on aina osa koulujärjestelmää, mikä pitkälti sanelee käyttäjien rooleja, valta-asetelmia ja käytäntöjä. Viestinnän kehittämisessä on tärkeää nähdä nämä ympäristön piirteet.

Viestinnän kehittämisessä on myös hyvä pohtia perimmäisiä kysymyksiä: Mikä Wilma itse asiassa on? Viestintäkanava, tietovarasto, opettajan päiväkirja, hallinto-ohjelma? Vai kaikkea tätä? Työpajassa monen opettajan mielestä Wilma on opettajan päiväkirja. Olisi kiinnostavaa tietää millaisena vanhemmat Wilman mieltävät. Oppilaiden mielestä se on rikosrekisteri.

Olennaista onkin, millaiset odotukset sidosryhmillä eli opettajilla, vanhemmilla, oppilailla ja hallinnolla on Wilman suhteen? Mikäli nämä odotukset poikkeavat toisistaan, saattaa erilaisia törmäyksiä tapahtua.

Tekstipohjainen verkkoviestintä tuo viestintään omat haasteensa. Usein sanotaan, että viestijöiden kesken on suurempi psykologinen etäisyys kuin kasvokkain. Näin ei välttämättä aina ole. Psykologinen etäisyys saattaa aiheuttaa vuorovaikutteisuuden vähäisyyttä, tulkinnan haasteita ja pahimmassa tapauksessa aggressiivista viestintää. Tämä näkyy oivallisesti erilaisissa nettikeskusteluissa.

Teknologisissa viestintäkanavissa viestintä on toisinaan myös ”liian” helppoa. Tarkoitan tällä erilaisia valmiita klikattavia vaihtoehtoja tai merkkejä. Esimerkiksi Wilmaan voidaan tehdä merkintä yhdellä klikkauksella. Kyse on paitsi merkinnästä, myös aina viestistä, joka voidaan tulkita eri tavoin. Tästä johtunee se, että negatiiviset asiat helposti korostuvat Wilmassa, varsinkin vanhempien mielestä.

Miten Wilma-viestinnästä voisi tehdä parempaa? Yksi avain on yhteiset pelisäännöt. Pelisäännöt tehdään yhdessä ja niihin pitäisi sitoutua – myös vanhempien! Yhdessä tekeminen tarkoittaa sitä, että asia käydään vanhempainillassa läpi. Eikä siellä esitellä koulun tai koko kaupungin luomia ”sääntöjä”, vaan kysytään vanhempien näkemyksiä. Tämä ei tarkoita, että vanhempien näkemyksiä tulisi sellaisenaan noudattaa, mutta kuulluksi tuleminen saattaa parantaa sitoutumista pelisääntöjen noudattamiseen.

Pelisäännöissä on hyvä sopia ainakin Wilman funktio: mihin, miten ja miksi sitä käytetään? Lisäksi voidaan miettiä avoimuuden astetta. Onko opettajan päiväkirjan jokaisen merkinnän oltava avoin vanhemmille? Olisiko parempi olla yhteydessä vanhempiin, jos merkintöjä kertyy tietty määrä? Myös kirjoitustyylistä olisi syytä keskustella ja sopia.

Pelisäännöt sopimalla haasteet eivät tietenkään lopu. Kaikki vanhemmat eivät osallistu ja sitoudu. Lisäksi monikulttuurisuus saattaa tuoda omia haasteita. Ei välttämättä ole yhteistä kieltä ja joillekin vanhemmille koko tietokoneen tai älypuhelimen kautta käytettävä järjestelmä voi olla täysin outo asia. Myös pienempiä haasteita voi ilmaantua. Wilman sisältöjä saatetaan levitellä muualle, kuten oppilaat ovat levittäneet Wilma-merkintöjään Instagramissa. Tällöin tavoitteena saattaakin olla mahdollisimman hölmö merkintä Wilmaan, jotta sen voi jakaa edelleen.

Suurin vaara kuitenkin on, että teknologinen järjestelmä ohjaa toimintaa. Wilman kuuluisi olla renki, eikä isäntä. Tietojärjestelmien tulisi tukea organisaatioiden järkevää toimintaa, eikä organisaatioiden tulisi sopeuttaa toimintaansa tietojärjestelmän mukaiseksi. Koulun tehtävä ei ole Wilman palveleminen!

 

1 kommentti

Kategoria(t): Huhtikuu 2019

One response to “Wilma viestintäympäristönä

  1. ajaaskel

    Pienoisia puutteita Wilman viestintäosassa:
    1) Haluaisin ladata kaikki viestit omalle koneelleni arkistoon, mutta sieltä ei löydy mitään toimintoa tuohon.
    2) Kuvien liittäminen ei onnistu.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s